Gratis muziek op het internet

Er wordt ontzettend veel muziek op het internet aangeboden. Lees hier waar en hoe je via het internet gratis muziek kunt luisteren en downloaden.

Het downloaden van muziek.

%d0%be%d0%b0136Voor het afspelen van muziek wordt steeds vaker het internet gekozen. De vinylplaten zijn allang van het toneel verdwenen, maar ook de dvd’s hebben het afgedaan. In de maatschappij van tegenwoordig wordt 80% van alle beluisterde muziek gedownload van het internet. Dit gebeurt in de meeste gevallen illegaal. De meeste muziek is beschermd met auteursrechten, waarin bij wet geregeld is hoeveel de artiest of uitgeverij van het muziekstuk verdient bij verkoop van hun plaat of muziekstuk. Het gratis downloaden van een muziekstuk is dus eigenlijk diefstal uit de portemonnee van de artiest of uitgeverij. Toch zijn er ontelbare manieren om muziek gratis te downloaden. Het downloaden van muziek is zo normaal dat de meeste mensen niet eens beseffen dat ze hiermee een strafbaar feit plegen.

De platenmaatschappijen en artiesten worden enorm de dupe van deze ontwikkeling, maar er zijn ook voordelen van deze manier van muziekverspreiding te noemen. Het is ook een manier van gratis reclame en naamsbekendheid krijgen. Wanneer een muziekalbum of artiest op internet een enorme hit is, heeft de artiest misschien nog niet zoveel verdiend, maar zijn of haar concerten zullen binnen de kortste tijd uitverkocht zijn. Ook voor amateurs vormt het internet een voordeel: er hoeft niet meer gewacht en gestreden te worden op een goede deal met een platenmaatschappij. Tegenwoordig kan iedere muzikant muziekopnames op het internet plaatsen via een Sound Cloud. Het is ook zeer gemakkelijk om iets te uploaden.

Waar kun je gratis muziek beluisteren?

Er zijn honderden sites en mogelijkheden om via de internetmuziek te beluisteren of te downloaden. Speciale sites voor muziekstromen, artiesten, taal, of gespecialiseerd op afspeelmogelijkheid zoals bijvoorbeeld de mobiele apparaten. Hier vindt u een overzicht van de grootste aanbieders:

YouTube

%d0%be%d0%b0137Een van de grootste en meest bekende sites om gratis muziek te beluisteren is op YouTube. De zoekmachine van YouTube geeft eindeloos veel mogelijkheden. Je kunt zoeken op titel, muzikant, en genre. Je kunt er van alles vinden: een clip van een special Liveoptreden van Joe Bonamassa of een 5-uur durende afspeellijst van alle grootste hits van Michael Jackson. YouTube is een bron van inspiratie. Wanneer je een bepaalde song hebt opgevraagd, worden aan de rechterzijde op de hoofdpagina direct allerlei suggesties gegeven. Liedjes van dezelfde zanger, in hetzelfde genre of andere bands die ook hetzelfde nummer spelen. Maar ook amateurs kunnen hun versie van SundayBloodySunday op YouTube uploaden. YouTube geniet van wereldwijde bekendheid en is vooral voor iedereen die van muziek houdt een absolute internetminnaar. YouTube biedt behalve muziek, ook films, clips, documentaires en andere beeld- en geluidsbestanden aan. YouTube is gratis voor iedereen, zowel voor het up- als downloaden van materiaal. YouTube verdient haar geld voornamelijk met advertenties, die voor-, tijdens en na de geüploade bestanden worden aangebracht.

Spotify

%d0%be%d0%b0138Spotify is een speciale online muziekdatabank waar je miljoenen muzieknummers kunt vinden. Je kunt zowel gratis als betaald van hun diensten gebruik maken. Spotify is er voor gebruikers van ieder mobiel apparaat. Met Spotify kun je heel gemakkelijk je eigen muzikale bibliotheek aanleggen, verschillende afspeellijsten maken of zelfs door de muziekcollectie van Spotify vrienden, sterren en artiesten bladeren. Door goed gebruik te maken van zogenaamde cookies, komt Spotify ook met suggesties van voor jou interessante muziek.

BitTorrent

%d0%be%d0%b0139Er zijn speciale sites op het internet te vinden die zich hebben gespecialiseerd op het aanbieden van gratis te downloaden muziek. Een van de grootste en meest succesvolle van deze tijd is BitTorrent. Hierbij heb je de beschikking over miljoenen muziekstukken. De bedoeling van BitTorrent is dat je de muziek deelt. Je downloadt de muziek uit de bibliotheek van andere BitTorrentleden.

Tubidy

Voor de gebruikers van Smartphones is Tubidy een echte aanrader. Tubidy is geen downloadprogramma maar een website die erin is gespecialiseerd muziek aan te leveren voor mobiele apparaten. Helaas is Tubidy niet geschikt voor de systemen die draaien op iOS, zoals de iPhone.