Gratis e-books

%d0%be%d0%b0130Het papieren boek heeft zijn beste tijd wel gehad. Sinds de komst van de e-books raakt het lezen van een conventioneel papieren boek steeds meer in de vergetelheid. Zowel qua kosten als gemak wint het e-book het van het papieren boek.

Een E-book is een elektronisch boek, bestaande uit digitale documenten. Oftewel: een boek wat je op de laptop, smartphone of speciaal daarvoor ontworpen apparaten zoals Kindle kunt lezen. Net als bij iedere verandering waren de meeste mensen vrij negatief over deze nieuwe uitvinding. Het lezen van een echt boek wordt door de lezers toch als iets speciaals, haast ritueel gezien: het zoeken van een boek, het bekijken van de kaft, het lezen van het voorwoord, en daarna het genot van het lezen in bed met een schemerlampje, het omslaan van de pagina’s de geur van een oud boek, en de vele ezelsoren, het is allemaal verleden tijd.

Waarom kiezen voor een e-book?

Het e-book is veel praktischer! Je hoeft niet meer naar de boekenwinkel of bibliotheek om een boek aan te schaffen, maar waar je ook bent, op elk willekeurig tijdstip kun je via het internet verschillende e-book aanbieders bezoeken en het boek van je keuze direct downloaden. Deze boeken komen in je eigen digitale Cloud, en zijn dus op ieder gewenst moment beschikbaar. Dit betekent een hoop minder gesleep. In plaats van kiezen welke boeken je mee wilt nemen op vakantie kun je kiezen uit elk willekeurig boek wat je ooit op internet hebt aangeschaft: je neemt je digitale boekenplank gewoon mee op vakantie! En wil je een nieuw boek lezen? Ook geen probleem, dan download je die gewoon vanaf je vakantieadres. Een andere achtergrondkleur, ingebouwd licht voor het lezen in de schemertijd of in het donker, lettertypes en de lettergrootte kun je naar eigen wens instellen. Ideaal voor de mensen die brildragend zijn maar hun brilletje niet altijd willen opzetten! De meeste e-readers onthouden ook automatisch bij welke bladzijde je bent gebleven. Gemak dient de mens! Een ander bijkomend en niet onbelangrijk voordeel is dat er geen bossen meer gekapt hoeven te worden voor het produceren van papier. En ook hoeven de boeken niet meer over de weg getransporteerd te worden, met gebruik van fossiele brandstoffen.

De kosten van een e-book

%d0%be%d0%b0131Natuurlijk moet je eerst tot aanschaf van een e-reader overgaan maar die kosten heb je er eigenlijk al snel uit: doordat de productie van een E-book vele malen simpeler is dan van een papieren boek is de aanschaf van het E-book ook veel goedkoper: er hoeven geen bomen meer gekapt te worden, geen printkosten, vervoerskosten, opslagkosten en/of overheadkosten van de boekwinkel betaald te worden. Eenmaal geschikt gemaakt voor het digitale net, is een e-book makkelijk te verkopen.

Gratis e-books lezen

Wanneer je ernaar op zoek gaat, vind je op het internet ook een groot aanbod waar je gratis e-books kunt downloaden. Vaak krijg je bij de aanschaf van een Kindle of andere e-reader een aantal gratis e-books cadeau. Ook wanneer je je laat inschrijven als lid van een zogenaamde e-winkel gelden vaak aanbiedingen waarbij je iedere maand gratis of voor een klein bedrag de nieuwste e-books kunt downloaden. Soms krijg je zelfs een aantal gratis e-books als welkomstgeschenk. Er zijn ook verschillende acties op het internet waarbij gratis e-books worden aangeboden, bijvoorbeeld ter ere van het jubileum van een auteur, een uitgeverij or ter herdenking van het een of ander.

Er zijn speciale sites op het internet te vinden die er hun missie van maken een overzicht te geven waar u welke e-books gratis kunt downloaden. Soms gaat het ook om een zogenaamde trailer; een kort fragment van het boek dat u gratis kunt downloaden om zo kennis te maken met de schrijver. Wanneer u het verhaal bevalt en u wilt verder lezen, pas dan dient u het e-book aan te schaffen. Ook houden zij voor u in de gaten bij welke e-book shops de beste welkomstgeschenken worden weggegeven.